lars eilertsen . dk

Solen

Ingen dyr har lidt nævneværdig overlast ved oprettelsen af denne hjemmeside.
© 2020

Whisky'en

Whisky er skotsk og whiskey er irsk. Faktisk er det kun whisky fra Skotland, der må staves whisky. Single malt er whisky fra et enkelt destilleri. Blended whisky er - som navnet siger - blandet af flere single malt. Det er en meget udbredt opfattelse at single malt er bedre eller finere end blended, men det et ikke et kvalitetsstempel i sig selv, at der står single malt på etiketten.

Glasset

Et whiskyglas skal være - håndlavet af en selv! Jeg har været så heldig at prøve at blæse glas. Det blev til et lille tykvægget glas, der er perfekt til whisky. Kanten af glasset er rund og blød, og dermed behagelig at have mod læberne. Et whiskysmagningsglas er typisk tulipanformet, men jeg synes at duftene bliver for kraftige, når de skal ud af et lille hul.

Vandet

Ifølge skotter og andre whiskyeksperter skal whisky drikkes kun med nogle få dråber vand. Vandet åbner smagen på en uforklarlig måde. Prøv at dufte til et glas whisky. Tilsæt så 3-5 dråber vand og bemærk at den sprittede duft er lidt svagere og at andre smagselementer træder frem.

På bardisken i whiskybaren Spirit of Hven på Hven står små vandglas med en pipette til nøjagtig dosering. Jeg har kopieret konceptet. Eller rettere havde - pipetten var blevet grim af kalk og derfor smidt ud og min lille glaskande er gået itu.

Min samling

Lagavulin - Min farvorit

Lagavulin er fra Islay [ai-lei], som - udover at være en ø - også er et whiskyområde med mange kendte mærker. Den røgede smag er et typisk kendetegn for en Islay whisky. Navnet Lagavulin udtales lagga-voolin og betyder "the hollow where the mill is" [wikipedia].

Den smager som at tage en bid af et lejrbål med røg, træ, gløder og ild. Og fornemmelsen og smagen forbliver i munden i lang tid. Det lyder ikke videre behageligt, men det er det. Det er en brandgod single malt whisky.

Jeg synes selv at Lagavulin minder om Laphroaig [la-froyg] og de to destillerier ligger da også kun ca. 500m fra hinanden på øen Isle of Islay.

Lagavulin 16 y.o., Islay Singel Malt, 43% vol.Alc.The Glenrothes

Et andet whisky-område er Speyside på det skotske fastland. Her findes også en lang række destillerier bl.a. Glenrothes. Whisky herfra indgår en del forskellige blended whiskys, men findes sjældent som single malt. De senere år har de heldigvis skruet op for markedsføringen og forskellige single malts fra Glenrothes er til at få fat i.

Smagen er rund og behagelig med mange smagsnuancer. Den smager rigtigt godt.

Link

Link

Den officielle The Glenrothes hjemmeside

www.whiskyintelligence.com 

The Glenrothes Select ReserveAuchentoshan

Ud fra navnet skulle tro at der er tale om en asiatisk drik, men den er altså fra Skotland nærmere bestemt Speyside. Whiskyen er som den eneste skotske whisky destilleret hele tre gange (Uuuh - siges ironisk mens hænder løftes og rystes let).

Auchentoshans egen hjemmeside

Midweek

wormtub

Malt Whisky Pronunciation

Auchentoshan SelectTalisker

 Talisker-link
The Glenlivet Nadurra

The Glenlivet er et andet ret kendt whisky-brand men Nadurra-varianten er ikke så kendt. Den er blid lige som de andre Glenlivet varianter.
Jameson

Jameson er en populær irsk whiskey (bemærk e'et i whiskey). Jeg bruger der til sjusser med messer af vand.
Clontarf

Clontarf er en anden irsk whiskey som jeg købte alene pga. den tredelte flaske, men den smager heller ikke dårligt.
Grant's

Grant's er en blended whisky blandet af mere end 25 forskellige whisky'er fra mange destillerier. Der er små udsving i smagen af en single malt fra år til år og master blender'en, som udvælger og fastsætter blandingsforholdet, bruger sin veltrænede lugtesans til at juster sammensætningen, så Grant's smager ens - hvert år. Det er faktisk ikke nogen dårlig whisky, selvom den fås i Netto.

Flasken er tom, og Grant's er dermed udgået af min samling.
Caol Ila

Caol Ila (udtales Cull Eelay) er en Islay whisky, hvor destilleriet ligger for sig selv på den nordlige del af øen. Smagsmæssigt ligger den tæt på Talisker, men har flere nuancer. Et bedre køb end Talisker, hvis du spørger mig.
Bowmore

Endnu en Islay whisky. Den minder en del om Lagavulin og smager også ret godt. Der er dage, hvor Bowmore er min favorit.
Glenlivet

En behagelig Speyside - uden så meget bid.

Læs om den på Whisky-world.net

 
Ileach

Seneste erhvervelse. Jeg var en tur i Aalborg for firmaet. Fløj derop og skulle flyve hjem ud på aftenen. Jeg havde et par time at fordrive i centrum og faldt over et godt tilbud på en for mig helt ukendt whisky. Det er en blended single malt - en single malt uden alder - blandet af forskellige årgange, men fra samme destilleri. Destilleriet er hemmeligt, men vinhandleren videregav det rygte, at Ileach fremstilles hos Lagavulin. Hvordan kunne han vide, hvad der er min favorit-whisky? På tavlen ved forretningen blev smagen beskrevet som røg, saltvand og mågeskrig! Jeg prøvede at lytte efter, da jeg tog proppen af, men kunne ikke rigtigt høre lyden.

 

Ileach