lars eilertsen . dk

Solen

Ingen dyr har lidt nævneværdig overlast ved oprettelsen af denne hjemmeside.
© 2020

Tinstøbning

TinpokalPå min lokale genbrugsstation kan man tage "tag-med-hjem-ting" med hjem. Ind imellem finder jeg gamle pokaler og præmiekrus i tin eller pewter i stil med denne her. Der er ingen, der gider have sådan et bæger, hvis der er indgraveret noget i stil med at Leif har vundet en hundeudstilling i 1976.

 

 

Klik for stort billedeProjektet starter med en blyantsskitse, som overføres til et stykke karton. Det kunne være bagsiden af en blok eller den hårde indbinding af en bog. Emnet bliver så tykt som det anvendte karton. Der skal tages stilling til, hvor indløbet skal være. Det bliver et skøn om, hvordan man kan sikre en god fyldning.

 

Klik for stort billedeFiguren skæres ud med hobbykniv og skalpel, og kanterne gøres jævne med en fin fil. Ja, jeg filer på pappet. Læg mærke til at indløbet ikke går helt op til kanten af pappet. Det er for at gøre arket mere stift, så kavitetens kanter ikke beskadiges. Det egentlige indløb skæres i et andet stykke karton.

 

Der kombineres en sandwich bestående af

Sandwichen holdes sammen med klemmer eller skruetvinger.

Klik for stort billedeSå er det tid til at smelte metallet. Jeg bruger et lille gasblus og en lille støbeske. Der samles slagge på overfladen af smelten, som jeg fjerner med en teske monteret på et skaft. Straks efter at det er fjernet begynder slagge a dannes igen. Nå jeg har fjernet det anden gang er det tid til at støbe.

 

 

Klik for stort billedeEfter støb vrikkes emnet forsigtigt ud af kartonlagene og indløbet klippes af med en knibtang - ups, det blev lidt for tæt. Indløbet ryger selvfølgligt i støbeskeen igen. På indløbet kan man faktisk se krystaldannelsen i metallet.

 

 

Klik for stort billedeSå starter en stort arbejde med at file kanterne og de store flader pæne. Til sidst bores et hul og en ring sættes i. Jeg begynder med et Ø0,5mm bor og borer op med Ø0,8mm. Ringen er måske lidt for lille i betragtning af placeringen i "hakket" i hjertet og dets tykkelse på 2mm. Ringene er købt hos Panduro.

 

Klik for stort billedeSå er den klar til at hænge om halsen på en pige.