lars eilertsen . dk

Solen

Ingen dyr har lidt nævneværdig overlast ved oprettelsen af denne hjemmeside.
© 2020

Hornung & Møller

Langfredag 2014 ringede jeg på en annonce på DBA angående et Hornung & Møller flygel. Jeg fik lov at komme og se på det med det samme og skulle indfinde mig på Folketeatret i Nørregade.

Folketeatret

Klik for fuld størrelseJeg blev ledt gennem teatret fra bagindgangen, gennem smalle gange til et stort mørkt rum. Produktionschefen tændte lyset, og jeg så at jeg stod på scenen ved siden af flyglet. Det viste sig at flyglet var rekvisit i forestillingen Krøyers yderste nat, hvor Hugo Alfvén i skikkelse af Kenneth M. Christensen "spillede" på det. På undersiden af flyglet var monteret nogle højtalere, som publikum ikke kunne se. Alle tangenterne var slået fra, så flyglet ikke kunne sige noget, så produktionschefen og jeg skilte det ad og slog tangenterne til en for en. Det lød rigtigt godt, da det var samlet igen, men de tre dybeste toner og den aller lyseste virkede ikke. Så måtte vi igen adskille flyglet for at slå tangenterne fra igen, så det var klart til næste forestilling.

Der er en del små buler i låget og produktionschefen og jeg blev enige om, at der måtte være nogen, der havde danset i stilletter på det.


Klik for fuld størrelseMit flygel som det stod på Folketeatret med rekvisitter ovenpå. Man kan ane tilskuerpladserne i baggrunden.

Da jeg fik flyglet hjem virkede de tre dybeste toner alligevel, men hammerhovedet på den aller lyseste er knækket af. Den kan nok nemt repareres, men jeg er ikke stødt på et stykke musik, hvor der er behov for den.

Hornemann

Med flyglet fulgte en kopi af en side fra Hornung & Møllers produktionsbog. Ifølge produktionsbogen er flyglet fremstillet i februar 1871 og er altså 149 år gammelt. Det blev bestilt af en Professor Hornemann. En tidligere ejer af flyglet har skrevet til Det Konglige Bibliotek og spurgt til, om der kunne være tale om komponisten C.F.E. Hornemann (1840-1906). Sagen er bare, at han først blev titulær professor i 1888, og det er derfor mere sandsynligt, at der er tale om lægen Professor Emil Hornemann (1810-1890). Emil Hornemann er kendt for sit arbejde med at fremme danskernes sundhed og bekæmpe alkoholmisbrug.

Nr. 6387

Hvis man tager klaviaturet (rammen med tangenterne) ud, finder man flyglets serienummer både på klaviaturet og indvendigt i flyglet. Mit har nummer 6387. På pianoservice.dk kan man slå op i hvilket tiår instrumentet er bygget.

pianomagasinet kan man læse mere om Hornung & Møller.